CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, June 16, 2015

My first SPA job interview !

Assalamualaikum.

This blog, ohmaii i'm going to post something on this blog 
yeaa it's been so long i have not been able to post anything.

Nak kata sibuk, sometimes
malas nak on lappy, yessss ! Hahhaha

Nak cerita my first SPA job interview experience



Iera apply banyak untuk jawatan dalam perkhidmatan awam
macam macam cara, pos borang pemohonan ada, lebih dari 5 kut ? Hahhaha
Isi form thru online pun ada, included SPA ofcourse

So after a few months, I was told that my application was succeed.
Then kena buat peperiksaan online untuk filter candidates yang katanya beribu-ribu banyaknya.

Peperiksaan Online Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17

Excited sangat dapat tahu bila passed untuk application. 2nd step kena exam dulu.
Exam nya thru online, kat rumah jeh or kat mana2 as long as ada lappy or computer and internet excess.
Iera kena malam, 3 April 2015, start pukul 8.00 malam sampai 9.45 malam untuk kesemua tiga seksyen.

Seksyen A: Pengetahuan am
Seksyen B: Daya menyelesaikan masalah
Seksyen C: Penaksiran personaliti

Semua nya objective paperrrrrrr. Hehehe

General knowledge tuh macam biasa, soalan tentang isu semasa ofcourse ! Pasal sejarah Malaysia ada pasal profil Malaysia pun ada contohnya nama bendera Malaysia, jata negara.
Masa iera harituh, ada 4 ke 5 soalan tentang GST.
ulalalaaa~

Tanya negara mana jeh yang tak melaksanakan GST lagi di Asia,
tanya pasal apa tindakan or hukuman jenayah pun ada, mahkamah mahkamah gitu.

Seksyen B pulak, penyelesaian soalan2 matematik. heehe
Recall balik subject Maths masa form 5 korang ye
Alhamdulillah, iera dapat ingat2 balik jugak tapi ada satu soalan iera tembak jeh sebab blur tak tahu nak selesaikan macam mana. Kah !

C tuh pasal personal kita.
Anda suka tut tuttt..anda sentiasa tut tutt...anda akan tut tutt...
just pilih yang sesuai untuk korang lah. It's abt urself .

Checklist untuk Peperiksaan online SPA

Alhamdulillah again, iera lulus untuk exam online tuh.
Then proceed untuk interview !

Wuaaaa nervous nyaaa baca jeh email tuh dah terketaq lutut haaa
hahahaha

So apa yang iera buat, kenalah study dulu befor pergi interview. A week before lah dia akan bagitau kita bila nak di interview nya nanti.
Ada google kan? So carian dalam BM kan?
Gunalah sebaik mungkin research itu ini.

baca pengalaman orang2 yang dah pergi interview samada yang berjaya atau tidak sebab dua dua tuh bagi kita pengetahuan sedikit sebanyak tentang interview SPA ini bagi kita yang tak pernah kena.

Tips interview lagi penting, sebelum semasa dan selepas interview.
Search jeh kat google, insha-Allah
Dimana ada jalan, disitu ada highwayyyy.

Hehehe

Iera siap tulis buat nota kat buku, sebab nanti nak ingat2 balik takpun buat rujukan sendiri untuk masa2 akan datang.
Senang sikit, tak lah nak buat kerja dua kali nanti kan kan kann.

Kita research lah apa soalan lazim bila interview SPA nih, apa yang majoriti panel akan tanya,
tatacara diri bila datang interview nanti macam mana, cara menjawab soalan macam mana, nak masuk ketuk pintu dulu bagi salam then kalau panel suruh masuk, baru masuk.



Okay masa iera kena interview pulak ye

Iera kena interview di Pusat temuduga SPA kat Menara Ansar , Johor Bahru pukul 12:10pm.
tapi yela masa tuh just anggaran jeh supaya kita datang lebih awal untuk lebih bersedia.
Iera kena interview after lunch, sambung pukul 2.00ptg.

Before lunch ada dua panel, tapi masa iera tuh ada seorang jeh. Maybe lagi seorang tuh ada hal sikit kut. So glad sangat, sebab seorang panel kan. Rasa semua lebih mudah kut ehee

Nak masuk bilik tuh, ketuk bagi salam dulu baru buka pintu ye.
Peramah panel nih, dia dah senyum dulu kat kita. Then dia suruh masuk and duduk.
Haa tak payah nak minta izin duduk kan.
Ada meja kat sebelah kerusi, mula2 iera letak bag kat bawah jeh, lepastuh panel cakap meja tuh memang disediakan untuk letak bag, awak boleh letak disitu sambil senyum.
So iera letak je tanpa banyak alasan yee
Tapi before duduk tuh bagi resume and sijil2 anda dulu okayy.

Soalan pertama, as usual kena perkenalkan diri kita.
Iera bagitau nama, umur, tempat tinggal, sedikit tentang family, ambil bidang apa and kat mana untuk diploma or ijazah, cerita sekolah mana mana include sekolah agama yee
sebab dia macam sangat teruja bila iera bagitahu keputusan sijil darjah khas sekolah agama.
So jangan pandang sebelah mata dengan sekolah agama ye, ia sangat bermakna macam sekolah rendah ke menengah semua tuh yee
Lepastuh ceritalah kekuatan dan kelemahan kita, tapi iera tak sempat nak cerita sebab panel dah cerita cerita masuk topik lain,
Masa interview nih, kitorang macam berborak jeh so hilang rasa nervous but tak nak confident sangat bila bercakap, so iera banyak berhati2 lah haa gituu.

Panel suka bagi situasi masa iera nih. Dia cerita2 dulu camtu camni, lepastuh baru tanya pendapat kita. We can caledl it as a psycho questions lah kan? Hahahaha

macam dia yang banyak bercakap, iera mendengar dan mengangguk ya yaa and respon untuk bercakap bila dia tanya.

Soalan2 nya lebih kurang camnilah..

-kalau kena hantar jauh2 awak sanggup tak..
-awak mungkin berkerja dengan bawah orang yang education qualification mereka lebih rendah dari awak yang mempunyai diploma, so macam mana awak boleh bekerja ke?
-ciri2 perkhidmatan yang melibat kaunter untuk berdepan dan berkhidmat dengan orang awam
-tugas2 seorang pembantu tadbir
-isu penjawat awam curi tulang di akhbar

Seingat iera, itulah jela kut. Ahaaa

Last sekali, dia tanya.. "cik syahiirah, ada soalan nak tanya?"
Haa better tanya ye instead of "tak ada" sebab kita kena tunjukkan yang kita nih productive and betul2 berminat masa interview nih.

Selesai jee, don't forget to say " Terima kasih, saya harap puan dapat ....."
belum sempat iera nak cakap dia dah cakap dulu sambil senyum
"ye saya akan mempertimbangkan temuduga tadi dan calon yang dapat interview adalah calon terbaik kerana lulus exam online"
Waaa rasa terharu sangat hehehe

Iera pun senyum, minta diri and salam puan tersebut. kalau lelaki jangan salam ye, cukup sekadar memberi senyuman.

Keluar bilik je, senyum lebar sebab rasa lega sangat walaupun keputusan lambat lagi.
22 Jun nih nanti. Wish me luck ! =)



Tips dari iera, before interview tuh nak hilangkan rasa nervous supaya kita lebih tenang, kita sebagai umat Islam haruslah berdoa dan meminta pertolongan dari Allah swt agar semua dipermudahkan kann. So boleh amalkan..

1)Baca surah AlFatihah
2)Baca ayat Kursi
3)Baca ayat 1000 Dinar
4)Amal zikir "ya Aziz, ya Jabbar, ya Mutakabbir"

Insha-Allah, may Allah ease everything. Amin
:)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Read more: http://amenoworld.blogspot.com/2011/03/tutorial-nak-ringankan-blog-cepatkan.html#ixzz2Bgwfuaaa